דף הבית English צור קשר תרומות טופס הרשמה ידיעון צוות אודות הפרוייקט
דף הבית > יאסי, רומניה > מאמרים - הרלאו > תיעוד אדריכלי של בית הכנסת הגדול בהרלאו
תיעוד אדריכלי של בית הכנסת הגדול בהרלאו

להורדת המאמר כקובץ PDF, כולל תמונות ושרטוטים אדריכליים, לחצו כאן

לפי ההיסטוריון קארה, שקביעותיו אוששו על ידי חברי הקהילה, בית הכנסת הוקם בשנת 1814, אף כי בשלט שנקבע בכותלו בזמן השיפוץ נכתב כי הוקם בשנת 1826. בשנת 1880 שופץ המבנה ונוספה לו עזרת הנשים.
בית הכנסת בנוי בסגנון אמנות רומנית עממית, סגנון הרווח בבתי הכנסת שנבנו באותה תקופה באיזור.

גדר בית הכנסת, אשר חלקה בנוי כיום מבטון וחלקה ממתכת, הייתה בנויה בעבר מעץ, ולדברי אחת מחברות הקהילה הוחלפה בשנת 1975. בתקופת מלחמת העולם השנייה הופקע בית הכנסת מידי היהודים והוסב על ידי החיילים למקום משכן לחיות. בתקופה זו נשמר ריהוט בית הכנסת בבתי החברים. למרות ההפצצות הרבות על העיר שרד בית הכנסת, ובשנת 1944 - בתום הלחימה ברומניה, החזירו צעירי הקהילה את מצב בית הכנסת לקדמותו, אספו את הריהוט ואת תשמישי הקדושה מבתי החברים והכשירו אותו מחדש לתפילה.

כתובות ההקדש של בית הכנסת המעידות על שנת בנייתו ועל שנת שיפוצו

בזיכרונותיו של זיידמן (1982) אשר נולד בהרלאו בשנת 1898 וגדל בה, מסופר כי בית הכנסת הגדול נקרא גם בית הכנסת של החייטים. אין זה מפתיע, כיוון שלפי פנקס קהילות רומניה, החייטים היוו כשליש מכלל בעלי המלאכה, ועל כן סביר כי בית הכנסת הגדול היה שלהם. עוד הוא מספר כי בימי החורף הקרים נהגה הקהילה להתפלל בחלק הקטן של בית הכנסת (השטיבלך) בעוד שבשאר הזמן התפללו בחלל הגדול. למרות הקור העז, מספר זיידמן, בית הכנסת לא חומם אף פעם, ודלתותיו היו תמיד פתוחות. היהודים באותן שנים לא חששו מגניבות, ועל כן השאירו את בית הכנסת לא נעול.


המבנה של בית הכנסת ושלבי התפתחותו

תכנית בית הכנסת
לבית הכנסת הניצב במגרש שתי חצרות, אחת מצדו הצפוני ואחת מצידו הדרומי. החצר הדרומית שימשה ככל הנראה כמקום מפגש טרם הכניסה לתפילה, כיוון שדלת הכניסה קבועה בחזית הצפונית. החצר הצפונית שימשה ככל הנראה לקיום אירועים מחוץ לבית הכנסת. בגדר הצמודה לחצר יש שער רחב.

ניתן לראות בתכנית כי בית הכנסת מחולק לשניים – חלק קדמי מזרחי, ובו כניסה מהרחוב, וחלק אחורי מערבי.

החלק הקדמי של קומת הקרקע שימש כשטיבלך, חדר קטן המשמש לתפילה למספר מצומצם של אנשים. כשהיה מספר רב של מתפללים, שימש השטיבלך כחדר מעבר אל היכל התפילה הגדול. בקומה הראשונה של החלק הקדמי היה חדר בו נעשו שימושים שונים במרוצת השנים, ממחסן ועד לעזרת הנשים כפי שהוא כיום (מפורט בהמשך).

החלק האחורי של בית הכנסת הוא היכל התפילה הגדול, היכל בעל שתי קומות. למתפלל העובר מהשטיבלך אל ההיכל מזדמן מראה של החלל הגדול והמרשים הנפתח לעומתו. במרכז החלל נמצאת הבימה, וסביבה מסודרים ספסלי התפילה.


מפלס בית הכנסת
מפלס בית הכנסת נמוך ממפלס הרחוב – הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות:
• יש הסוברים כי נהגו להנמיך את קומות בית הכנסת על מנת שבשעת התפילה המתפללים יוכלו לקיים את דבר הפסוק "ממעמקים קראתיך ה'..." (תהילים קל, א).

• סברה אחרת טוענת שבאזורים רבים הונהגו הגבלות גובה על מבני דת יהודיים, כדי שגובהם לא יעלה מעל גובה הכנסיות באותה עיר.

• בכדי ליצור בכל זאת אפקט גובה בבית הכנסת נהגו היהודים להנמיך את קומת הקרקע אל מתחת למפלס הרחוב.

• ייתכן גם שההפרשים בין גובה מפלס הרחוב לגובה מפלס בית הכנסת הם תוצאה פשוטה של עליית גובה הקרקע במרוצת השנים, כאשר התשתיות המודרניות אילצו תוספת גובה במדרכות ובכבישי העיר.
 

חזית המבנה
את החזית הראשית, הפונה לרחוב, מעטר גרם מדרגות בעל עמודי אבן מסוגננים. המדרגות הללו מובילות לקומה העליונה, בה נמצאת עזרת הנשים.

האבן ממנה עשויות המדרגות וכן צורתן אינן תואמות את החומרים בשאר מעטפת המבנה, ומכך הסקנו כי מדובר בתוספת מאוחרת. סביר להניח כי בתחילה היו מדרגות אחרות, ככל הנראה עשויות מעץ, שהובילו לקומה העליונה.

במהלך הזמן, כאשר התבלו מדרגות העץ כתוצאה משחיקה ומפגעי מזג האוויר, הן הוחלפו במדרגות הנוכחיות. קישוטיות מדרגות האבן תואמת את הסגנון הקישוטי של שאר התוספות המאוחרות בחלל המבנה.


עזרת הנשים
הקומה העליונה בבית הכנסת עברה כמה שינויים במרוצת השנים.

ניתן להניח שתחילה הייתה הקומה העליונה בבית הכנסת חלל מנותק מהחלל המרכזי, ולא שימשה כעזרת נשים אלא הוסבה למטרה זו בשלב מאוחר יותר. ראייה לכך ניתן למצוא בקיר בעל הפתחים המקושתים המשקיפים מעזרת הנשים אל עבר ההיכל. עובי הפתחים שונה מעובי הקיר עליו הן נשענים ולכן הם נראים כתוספת מאוחרת. עוביו של הקיר מחולק לשניים: עובי החלק התחתון הוא 90 ס"מ, ועובי החלק העליון, בו נמצאות הקשתות, הוא 70 ס"מ. מכאן נובע שבסיס הקיר הוא שארית מהקיר המקורי אשר נפרץ על מנת לאפשר את קיום החלל כעזרת נשים על ידי בניית הפתחים המקושתים.
 

הקשתות המובילות לעזרת הנשים

בשני צידי הקיר ישנם פתחים המובילים למרפסת עץ שצופה להיכל. כנראה בשל שינויים דמוגרפיים בקהילה היה צורך בהרחבה נוספת של עזרת הנשים. מרפסת העץ התווספה לעזרת הנשים בשלב מאוחר יותר. הראיות לכך:
• פתחי היציאה למרפסת שונים מהפתחים המקושתים – פתחי היציאה שווים לעובי של הקיר המקורי ובעלי זוויות ישרות.

• המרפסת בנויה מקונסטרוקציית עץ בתמיכה של זוויות מתכת מעוטרות, שלא תואמות את שפת המבנה המקורי ואת תקופת בנייתו.

• מרפסת העץ מכסה באופן חלקי את אחד מציורי הקיר החשובים שנמצא בחלל המרכזי של בית הכנסת. ציור הקיר הינו חלק אינטגראלי מהתכנון הראשוני של המבנה. ניתן לראות זאת בסנכרון הסימטרי של ציורי הקיר לחלל ההיכל ולתוכן הציורים. ההסתרה של המרפסת את הציור מעידה על כך שהיא לא חלק ממערך התכנון המקורי אלא טלאי מאוחר יותר.

עזרת הנשים המכסה את אחד מציורי הקיר

פילסטרים
את חזית המבנה וכן את קירותיו הפנימיים מעטרים פילסטרים מטיח הבולטים בכ-5 ס"מ מהקיר. ברור שלפילסטרים אין פונקציה קונסטרוקטיבית משום שכל קירות המעטפת וקירות הפנים הם בעובי 90 ס"מ – קירות נושאים.


גג בית הכנסת
הגג מורכב משני חלקים: חלקו החיצוני הוא גג משופע עשוי פח מגלוון ובחלקו הפנימי כיפה הבנויה מקונסטרוקציית עץ, המקרה את ההיכל המרכזי של בית הכנסת.
עם הזמן המשקל הרב וחוסר התחזוק הובילו לשקיעת הכיפה - כיום תקרת ההיכל סביב הכיפה שקועה בכ-7 ס"מ מגובה יתר התקרה. הוספת עמודים לתמיכה בתקרה סביב איזור זה יוכלו להציל את הכיפה המפוארת של בית הכנסת.


 

דף הבית > יאסי, רומניה > מאמרים - הרלאו > תיעוד אדריכלי של בית הכנסת הגדול בהרלאו

Powered by PiXeliT   |   כל הזכויות שמורות למרכז זלמן שזר ©